Biografia

Biografia

Maria Lluïsa Amorós Corbella (Reus, 1 d'agost de 1954) és filòloga i escriptora. És filla de l'escriptor Xavier Amorós Solà. Viu entre Reus i Girona.

Llicenciada en Filologia Hispànica i Filologia Catalana, és catedràtica de Llengua Catalana i Literatura. Ha exercit la docència en l'ensenyament de Secundària.

En el camp de la literatura, ha treballat sobretot la novel·la i la novel·la juvenil. Des del seu debut, a l'any 1986, amb Poppis i Isolda, ha publicat divuit títols en llengua catalana. Amb Aquella tardor amb Leprechaun va obtenir un Premi Vaixell de Vapor 1987. La seva  novel.la "D'on véns Jan?" ha estat traduïda al castellà. 

El 2020 ha estat Finalista del Premi Ramon Llull amb la novel·la Els nens de la senyora Zlatin. Columna Edicions, Gener 2021. 

El 2022 Amorós ha estat finalista amb "Els nens de la senyora Zlatin", conjuntament amb Rafael Vallbona i Vicenç Villatoro, del Premi Joaquim Amat-Piniella, Manresa 9/11/2021. És un premi literari en llengua catalana convocat per Òmnium Cultural del Bages -Moianès i l'Ajuntament de Manresa, on es distingeixen obres publicades durant l'any anterior.

Des de la publicació de la primera novel·la el 1986, fa fòrums a escoles i instituts d'ensenyament d'arreu de Catalunya, de les Illes i del País Valencià.

Foto de Xulio Ricardo Trigo
Foto de Xulio Ricardo Trigo

Forma part del programa Lletres a les Aules de la Institució de les Lletres Catalanes.

Ha fet presentacions de les seves novel·les al Centre de Lectura, a la Biblioteca Central Xavier Amorós i a la Llibreria Galatea a l'antiga botiga modernista de Casa Navàs, a Reus. També a la llibreria Les Voltes de Girona, a l'Associació Cultural de Vilablareix "Can Gruart", a la Llibreria 22 de Girona i a la Biblioteca de Martorell, a Pradell de la Teixeta, local del Sindicat, a la Llibreria Adserà de Tarragona, a la Llibreria ONA Gràcia de Barcelona, a la Biblioteca de Falset, a la Llibreria Caselles de Lleida, a la Biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farners, a la Llibreria Ona de Pau Claris de Barcelona, entre altres. 

També ha fet conferències als Clubs de Lectura que han llegit les seves novel·les, com a l'Ateneu Barcelonès, a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus i al Centre de Lectura de Reus; a l'Associació de Dones Reusenques, al Club de Lectura Esplai Sant Jordi de Reus, a l'Associació de Dones d'Alforja, en diversos centres cívics de diferents barris de Reus, a altres ciutats com ara la Biblioteca Emilia Xargay de Sarrià de Ter (Girona), a la Biblioteca Antoni Gaudí de Riudoms, al El Círcol de Reus i a la Biblioteca Pere Casaldàliga de Balsareny, a Can Carol de Barcelona, entre d'altres. Conferència al Centre Cultural Infant Pere de l'Hospitalet de l'Infant "La novel·la en veu de dona". També Clubs de Lectura a la Biblioteca de Salou, a la Biblioteca Carles Rahola de Girona, a la Biblioteca Xavier Amorós de Reus, a la Biblioteca de Mont-roig del Camp Joan Miró, a la Biblioteca de l'Ametlla del Vallès, a la Biblioteca Josep Salceda de Cambrils... etc.

Ha realitzat presentacions de llibres d'altres autors com ara Coia Valls o Xavier Bosch.

És membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i ha participat en trobades d'escriptors catalans, gallecs i bascos (GALEUSCA) (Mallorca 2002).

Com a membre del PEN Català va participar en el  Fòrum 2004 Paraules i Futur a Palma. (2/3/2004)

El juny de 2005 va ser l'Escriptora convidada a l'onzena Trobada d'Escriptors del Camp de Tarragona. Teatre El Magatzem de Tarragona. Dolors Juanpere i Ramon Tàpias van fer la lectura de textos i la música va anar a càrrec de Joan Solé (piano), Victòria Tur (violí) i la mezzosoprano M. Carme Domingo.

Forma part del col·lectiu Reusenques de Lletres. (Reus)

Va ser membre fundador del Col·lectiu de Teatre La Vitxeta. (Reus)

Ha estat jurat de diversos premis literaris de novel·la. Com el Premi Pin i Soler Ciutat de Tarragona de novel·la, fins a la convocatòria 2016/2017. També el Concurs Literari de La Selva del Camp, Premi Ventura Gassol i Joan Puig i Ferreter "La Defensa Agrària", i de l'Editorial Cruïlla, col.lecció Gran Angular.

Ha participat, com autora invitada, a Puig-Reig 10 d'Abril 2022. Taula rodona de la Festa de la Novel·la Històrica, amb Rafel Nadal, Glòria Sabaté, Jordi Nogués, Teresa Sagrera, Coia Valls, Martí Gironell, Maria Lluïsa Amorós i Jaume Soler.

El 22 de juliol de 2022 ha estat la pregonera del Pregó de la Festa Major de Pradell de la Teixeta.

11 de Setembre de 2022. M. Lluïsa Amorós ha pronunciat la Glossa Institucional de l'Ajuntament de Reus a l'acte de celebració de la Diada Nacional de Catalunya.

Reus 2023. Ha estat nomenada Comissària Any Xavier Amorós Solà (1923-2022).

Reus 10 de setembre 2023. Pronuncia la Glossa en Homenatge al General Moragues. (Diada Nacional de Catalunya 11S)